کاسنی

معارف گياهى / ج‏1 / 191 / كاسنى ..... ص : 191
در كتب طب سنتى با نام‏هاى «هندبا»، «كاسنى تلخ»، «كاسنى وحشى» و «كاسنى صحرايى» نامبرده شده است. به فرانسوى‏Chicoree و به انگليسى‏Chicory گفته مى‏شود.
معارف گياهى / ج‏1 / 191 / كاسنى ..... ص : 191
گياهى است از خانواده‏Compositae جنس‏Cichorium كه دو گونه معروف آنكه يكى بيشتر مصارف غذايى و سالاد دارد و ديگرى مصرف طبى دارد كاشته مى‏شوند و نام علمى آنها به ترتيب‏Cichorium endivia L . (كاسنى‏ انديو) و دومى‏Cichorium intybus L . يا كاسنى‏ وحشى‏Chicoree sauvage مى‏باشد.
معارف گياهى / ج‏1 / 191 / مشخصات گياه ..... ص : 191
كاسنى‏ انديو كه به منظور مصارف غذايى و سالاد بيشتر كاشته مى‏شود شامل چند رقم است كه در سبزى‏كارى رايج است يكى انديوپيچ كه به فرانسوى‏Chicoree frisee و به انگليسى‏Curly endive گفته مى‏شود و ديگرى انديو سكارول كه به فرانسوى‏Chicoree scarole و به انگليسى‏Escarole مى‏نامند. اين ارقام داراى برگها و ساقه‏هاى گوشتى سفيد نرم و ترد و آبدارتر از كاسنى‏ وحشى هستند. كاسنى‏هاى انديو پرورشى فوق نيز داراى خواص طبى ولى خيلى ضعيف‏تر از كاسنى‏ وحشى است.
معارف گياهى / ج‏1 / 192 / مشخصات گياه ..... ص : 191
كاسنى‏ وحشى يا هندبا گياهى است پايا ساقه‏هاى آن در مورد صحرايى آن كوتاه 1- 5/ 0 متر ولى اگر آن را پرورش دهند تا 2 متر مى‏رسد و برگهاى آنكه از يك طرف كركدار است داراى بريدگى‏هاى عميق، گلهاى آن آبى و دانه‏هاى آن فندقه كوچك دراز 4 وجهى خاكسترى است. ريشه آن عمودى ضخيم به ضخامت 3- 2 سانتى‏متر و درازاى 60- 50 سانتى‏متر، رنگ پوسته خارجى ريشه قهوه‏اى و داخل آن سفيد و داراى شيرابه سفيدرنگى است.
معارف گياهى / ج‏1 / 192 / مشخصات گياه ..... ص : 191
كاسنى‏ در انواع اقليمهاى مختلف بخصوص در مناطق معتدله دنيا مى‏رويد، معمولا در اراضى موات و باير در قسمتهاى سايه مرطوب و كم‏نور رشد مى‏كند. براى توليد برگ و ريشه و دانه آن در شرائط آب و هواى مناطق معتدله ايران تخم آن را در بهار مى‏توان كاشت. معمولا تخم را قبل از كاشت چند ساعت در آب خيس مى‏كنند و پس از بيرون آوردن و باد دادن مى‏كارند. فاصله بوته‏ها از هر طرف 25 سانتى‏متر گرفته مى‏شود. پس از 2- 1 هفته جوانه مى‏زند. از برگ آن در تير و مرداد مى‏توان استفاده كرد و ريشه آن را در مهر و آبان مى‏توان برداشت نمود. براى توليد دانه پس از بيرون آوردن ريشه‏هاى آن تعدادى از ريشه‏ها كه رشد كافى نموده و قوى و سالم باشند انتخاب و بى‏درنگ مجددا در زمينى كه قبلا تهيه و آماده شده و كود داده شده است مى‏كارند. اين پايه‏ها در بهار رشد نموده و در پاييز سال بعد به دانه مى‏نشيند و مى‏توان محصول دانه آن را برداشت نمود بين ارقام مختلف كاسنى‏ وحشى(Cichorium intybus) يك واريته خاصى هست كه آن را كاسنى‏ با ريشه كلفت مى‏نامند(Chicoree a grosse racine) و معمولا در اراضى باير و موات كنار جاده‏ها مى‏رويد و اگر آن را به‏طور پرورشى و با مراقبت مزروعى بكارند ريشه آن خيلى ضخيم و كلفت مى‏شود كه آن را كاسنى‏ قهوه مى‏نامند.(Chicoree cafe) و ريشه آن پس از خشك شدن و بو دادن به صورت گرد به قهوه اضافه مى‏شود البته از نظر طعم خوب است ولى از نظر عطر، بوى قهوه طبيعى اصيل را نمى‏دهد.
معارف گياهى / ج‏1 / 192 / مشخصات گياه ..... ص : 191
كاسنى‏ وحشى تقريبا در اغلب مناطق ايران مى‏رويد و در دامنه‏هاى البرز، راه قزوين رشت، اطراف تهران، اروميه، رشت در لاهيجان و در فارس، بلوچستان، آبادان و خراسان انتشار دارد.
معارف گياهى / ج‏1 / 193 / تركيبات شيميايى ..... ص : 193
در برگ كاسنى‏ علاوه بر املاح معدنى گلوكوزيد سيكورى‏ئين نيز يافت مى‏شود. و در ريشه كاسنى‏ علاوه بر گلوكوزيد سى‏كورى‏ئين دو ماده تلخ به نام‏هاى لاكتوسين و اينتى‏بين و ارسنيك (در حد 01/ 0 ميلى‏گرم در 100 گرم ريشه) يافت مى‏شود. و به علاوه داراى مواد قندى، رزين، تانن، لعاب، اسانس و پكتين است. برگ و ريشه كاسنى‏ نوع پرورشى در رديف سبزى خوردنى‏كاسنى‏ تلخ مى‏باشد.
معارف گياهى / ج‏1 / 193 / خواص - كاربرد ..... ص : 193
كاسنى‏ از نظر طبيعت طبق نظر حكماى طب سنتى‏تر و تازه آن سرد و تر است و اجزاء گرم لطيفى نيز دارد كه طبق نظر حكماى طب سنتى ايران با شستن برگ از بين مى‏رود به همين دليل است كه توصيه مى‏شود برگ كاسنى‏ تازه نبايد شسته شود و براى‏تهيه جوشانده بايد ناشور آن مصرف شود، منتهى وقتى آماده شد صاف مى‏كنند بعد مصرف مى‏نمايند. از نظر خواص معتقدند كه كاسنى مسكن حدت حرارت خون و صفرا و تشنگى است. ماليدن آب برگ آن تنها و يا با سركه براى سردردهاى گرم و صفراوى نافع است و اگر آب برگ آن با صندل سرخ و سركه و گلاب ماليده شود براى مخملك خوب است و اگر آب برگ آن با سركه و يا دوشاب (آب انگور كه ثلثان شده باشد) ماليده شود براى ورمهاى گرم چشم و درد چشم نافع است. و ضماد كوبيده آن براى ورم ملتحمه و درد چشم مفيد است. ضماد آب برگ آن با آرد جو براى خفقان و تقويت قلب و تحليل ورم و آشاميدن آب برگ آن براى بازكردن گرفتگى‏هاى كبد و طحال و يرقان و استسقاى گرم و تقويت كبد و تسكين حرارت خون و التهاب معده و پاك كردن مجارى ادرار و كليه و هرچه بيشتر تلخ باشد در رفع ناراحتى‏هاى كبد مؤثرتر است. خوردن برگ آن با سركه مسكن صفرا و براى بند آوردن اسهالهاى صفراوى و آشاميدن دم‏كرده برگ تازه و گل و تخم و ريشه آن بتنهايى و يا با تخم آفتيمون‏  (كشوت) يا سكنجبين براى تبهاى كهنه و استسقا و طحال مفيد است و ضماد آن با آرد جو و سركه براى دردهاى مفاصل گرم و نقرس گرم و ورمهاى گرم مفيد است مقدار خوراك از آب ان تا 200 گرم و تخم آن را از نظر طبيعت سرد و خشك مى‏دانند و از نظر خواص معتقدند كه جانشين برگ آن است مقدار خوراك تخم آن 20- 5 گرم مى‏باشد. ريشه آن را از نظر طبيعت گرم و خشك مى‏دانند و مقدار خوراك از ريشه آن به‏طور ساده 20- 4 گرم و در دم‏كرده‏ها 50- 20 گرم مى‏باشد.
دم‏كرده برگ كاسنى: 15- 10 گرم برگ كاسنى را با هزار گرم آب‏جوش دم‏كرده و صاف نمايند و براى تقويت معده و ناراحتى كبد يك فنجان قبل از غذا مصرف نمايند. 
معارف گياهى / ج‏1 / 195 / خواص - كاربرد ..... ص : 193
در هندوستان گياه كاسنى‏ انديو كاشته مى‏شود و به عنوان محلل، خنك‏كننده و در موارد ناراحتى‏هاى صفراوى كاربرد دارد. از ريشه آن به عنوان تونيك و در موارد كمى اشتها و سؤهاضمه و تب استفاده مى‏شود. ميوه آن خنك‏كننده و در موارد تب و ناراحتى‏هاى صفراوى و يرقان مصرف مى‏شود.
معارف گياهى / ج‏1 / 195 / خواص - كاربرد ..... ص : 193
از كاسنى‏ وحشى به عنوان تونيك، قاعده‏آور و آلكسه‏تريك و از گياه پرورشى اين نوع كاسنى‏ وحشى نيز به عنوان تونيك، تب‏بر، رافع قى و آشفتگى و در موارد اسهال و بزرگ شدن طحال و از ريشه آن به عنوان مدر و مقوى معده استفاده مى‏شود.
كاسنى وحشى تقريبا در اغلب مناطق ايران مى‏رويد و در دامنه‏هاى البرز، راه قزوين رشت، اطراف تهران، اروميه، رشت در لاهيجان و در فارس، بلوچستان، آبادان و خراسان انتشار دارد. 
معارف گياهى ؛ ج‏1 ؛ ص193
تركيبات شيميايى‏

در برگ كاسنى علاوه بر املاح معدنى گلوكوزيد سيكورى‏ئين‏  نيز يافت مى‏شود. و در ريشه كاسنى علاوه بر گلوكوزيد سى‏كورى‏ئين دو ماده تلخ به نام‏هاى لاكتوسين‏  و اينتى‏بين‏  و ارسنيك (در حد 01/ 0 ميلى‏گرم در 100 گرم ريشه) يافت مى‏شود. و به علاوه داراى مواد قندى، رزين، تانن، لعاب، اسانس و پكتين است. برگ و ريشه كاسنى نوع پرورشى در رديف سبزى خوردنى‏كاسنى تلخ مى‏باشد. 
معارف گياهى ؛ ج‏1 ؛ ص193
خواص- كاربرد

كاسنى از نظر طبيعت طبق نظر حكماى طب سنتى‏تر و تازه آن سرد و تر است و اجزاء گرم لطيفى نيز دارد كه طبق نظر حكماى طب سنتى ايران با شستن برگ از بين مى‏رود به همين دليل است كه توصيه مى‏شود برگ كاسنى تازه نبايد شسته شود و براى‏تهيه جوشانده بايد ناشور آن مصرف شود، منتهى وقتى آماده شد صاف مى‏كنند بعد مصرف مى‏نمايند. از نظر خواص معتقدند كه كاسنى مسكن حدت حرارت خون و صفرا و تشنگى است. ماليدن آب برگ آن تنها و يا با سركه براى سردردهاى گرم و صفراوى نافع است و اگر آب برگ آن با صندل سرخ و سركه و گلاب ماليده شود براى مخملك خوب است و اگر آب برگ آن با سركه و يا دوشاب (آب انگور كه ثلثان شده باشد) ماليده شود براى ورمهاى گرم چشم و درد چشم نافع است. و ضماد كوبيده آن براى ورم ملتحمه و درد چشم مفيد است. ضماد آب برگ آن با آرد جو براى خفقان و تقويت قلب و تحليل ورم و آشاميدن آب برگ آن براى بازكردن گرفتگى‏هاى كبد و طحال و يرقان و استسقاى گرم و تقويت كبد و تسكين حرارت خون و التهاب معده و پاك كردن مجارى ادرار و كليه و هرچه بيشتر تلخ باشد در رفع ناراحتى‏هاى كبد مؤثرتر است. خوردن برگ آن با سركه مسكن صفرا و براى بند آوردن اسهالهاى صفراوى و آشاميدن دم‏كرده برگ تازه و گل و تخم و ريشه آن بتنهايى و يا با تخم آفتيمون‏  (كشوت) يا سكنجبين براى تبهاى كهنه و استسقا و طحال مفيد است و ضماد آن با آرد جو و سركه براى دردهاى مفاصل گرم و نقرس گرم و ورمهاى گرم مفيد است مقدار خوراك از آب ان تا 200 گرم و تخم آن را از نظر طبيعت سرد و خشك مى‏دانند و از نظر خواص معتقدند كه جانشين برگ آن است مقدار خوراك تخم آن 20- 5 گرم مى‏باشد. ريشه آن را از نظر طبيعت گرم و خشك مى‏دانند و مقدار خوراك از ريشه آن به‏طور ساده 20- 4 گرم و در دم‏كرده‏ها 50- 20 گرم مى‏باشد. 
دائرة المعارف بزرگ طب اسلامى / ج‏3 / 400 / * ساليسيلات ..... ص : 400
سادس: اسم يونانى هندبا است.
دائرة المعارف بزرگ طب اسلامى / ج‏5 / 19 / * كاسنى ..... ص : 19
در كتب طبّ سنّتى با نامهاى هندبا، كاسنى تلخ، كاسنى وحشى و كاسنى صحرايى نام برده شده است.
فرهنگ داروها و واژه نامه هاى دشوار / متن / 407 / هندبا(bedneH) ..... ص : 407
هندبا(Hendeb) 
فرهنگ داروها و واژه نامه هاى دشوار / متن / 407 / هندبا(bedneH) ..... ص : 407
در اينجا نخست تعريف جامع مختصر و مفيدى را كه استاد بهمنيار از هندبا و طرشقوق كرده است مى‏آورم و سپس مى‏پردازم به تفصيل مطلب: به كسرها و دال و مد و قصر الف عربى است و فارسيش كاسنى يا كسنى كه معروف است و در بيشتر بلاد به هم مى‏رسد و از برى و بستانى اقسام بسيار است. بستانى را كاسنى و برى را طرخشقوق نامند (بهمنيار، 340). هندبا چنانكه در بالا با حروف لاتين نشان داده‏ام در لغت عموما به كسر يا فتح دال و در برهان قاطع به سكون دال آمده است. از اين گذشته كاسنى به سكون سين و كسنى به فتح كاف و سكون سين به صورت كسنه و كسناج و كسنيج نيز ذكر شده است 
فرهنگ داروها و واژه نامه هاى دشوار / متن / 407 / هندبا(bedneH) ..... ص : 407
تعريف هندبا در ترجمه صيدنه چنين است: هندبا ... به الف ممدوده و مقصوره ... نبات او را در فصل تابستان بيخ خشك نشود چنانكه بعضى از نباتها را ... و به لغت پارسى او را كسناج گويند و بعضى از پارسيان كسنيج (در متن عربى صيدنه كسنى) گويند .
فرهنگ داروها و واژه نامه هاى دشوار / متن / 408 / هندبا(bedneH) ..... ص : 407
(الصيدنه، ب 133). در همان كتاب و در همان ماده بجاى طلخشوق مذكور در ترجمه صيدنه طلخشكوك آمده است (ب 133). هندبا از داروهائى است كه صاحب هداية المتعلمين در مورد بيمارى- هاى مختلف آن را تجويز كرده است (ر ك: همان كتاب، فهرست داروها).
فرهنگ داروها و واژه نامه هاى دشوار / متن / 408 / هندبا(bedneH) ..... ص : 407
هندبا معرب لغت سريانى آنتوبياantub -i و آن مأخوذ از واژه يونانى‏intibos است و آن اسم جنس انواع مختلف‏Chicoracees است يعنى: كاسنى فرنگى يا كاسنى سالادى (به لاتينى‏Chicoriumendivia و به فرانسه(endive و كاسنى مطلق، كاسنى تلخ، كاسنى وحشى (به لاتينى‏Chichorium -intybus و به فرانسه(Chicoree sa -uvage و ديگر كاسنى دشتى يا طرشقوق كه ذكر آن خواهد آمد (مايرهوف، م 114، زاهدى 59، درويش 374).
فرهنگ داروها و واژه نامه هاى دشوار / متن / 408 / هندبا(bedneH) ..... ص : 407
كاسنى يا هندبا ... با گلهاى آبى‏رنگ و برگهاى بريده بسيار تلخ، بعضى گونه‏هاى آن را مى‏كارند و ساقه‏هاى بوداده آن را به جاى قهوه مصرف مى‏كنند (گل‏گلاب، 289)
فرهنگ داروها و واژه نامه هاى دشوار / متن / 509 / يرقان ..... ص : 508
يركان آورده و آن در ذيل ماده هندبا است: هندبا ... آبش يركان را نيك بوذ (زل 266/ 15) و حال آنكه اين لغت در نسخه «نس» و چاپ عكسى آن (چاپ بنياد فرهنگ، 89). يرقان است نه يركان.
دائرة المعارف طب سنتى (گياهان دارويى) / ج‏2 / 206 / تاريخچه و موارد مصرف آن در طب سنتى: ..... ص : 206
حنين معادل يونانى‏Ceris را هندبا ضبط نموده و هروى مى‏نويسد هندبا به پارسى كسنى است و به قول صاحب اختيارات كاسنى مى‏باشد.
دائرة المعارف طب سنتى (گياهان دارويى) / ج‏2 / 206 / تاريخچه و موارد مصرف آن در طب سنتى: ..... ص : 206
همانطوريكه ملاحظه شد ديوسكوريد خواص هر سه گياه فوق را يكسان دانسته است ولى به تدريج در طول تاريخ پزشكان از نظر خواص و اثرات درمانى در تاليفات خود هندباى برى را از انواع بستانى جدا نموده‏اند و در بين دو نوع بستانى نوع‏Antybus را در درمان وEndivia را در امر تغذيه به كار برده اند. ابن بيطار مى‏نويسد نوع دوم هندباى بستانى كه برگ آن پهن و گل آن به سفيدى متمايل و مزه آن تلخ نمى‏باشد به رومى انطونيا ناميده شده و به هندبا شامى و هندبا هاشمى معروف است و آن در درجه اول تر و بين كاهو و هندبا 8* مى‏باشد 9* و كاسنى شامى معتدل‏ترين كاسنى‏ها مى‏باشد و كيموس آن نيكو و آن ميان كاسنى‏ 10* و كاهو بود و از كاهو لطيف‏تر و غذائيت آن كمتر است اگر برگ آن را كوبيده بر ورم گرم بگذارند سرد كند و افشره آن با افشره رازيانه تازه يرقان را نافع است‏ 11*.
دائرة المعارف طب سنتى (گياهان دارويى) / ج‏2 / 206 / تاريخچه و موارد مصرف آن در طب سنتى: ..... ص : 206
گرچه در كتب قديم هر سه گياه تحت عنوان هندبا آمده‏اند ولى با توجه به مراتب فوق و زيرنويس‏هاى شماره‏هاى 8 و 10 هندبا يا كاسنى به نوع‏Intybus و هندبا شامى يا كاسنى شامى به كاسنى آنديو و هندبا برى به‏Taraxacum officinalis Weber اطلاق مى‏شده است و خواص كاسنى شامى يا آنديو را به مراتب خفيف‏تر از كاسنى مى‏دانستند كه خواص درمانى آن تحت عنوان هندبا كد 1491 خواهد آمد.
دائرة المعارف طب سنتى (گياهان دارويى) / ج‏2 / 208 / 1491 - edoC هندبا. L subytni muirohciC ..... ص : 208
Code -1941 هندباCichorium intybus L .
دائرة المعارف طب سنتى (گياهان دارويى) / ج‏2 / 208 / تاريخچه: ..... ص : 208
آن را براى تصفيه خون توصيه نموده است و ديوسكوريد نام‏Seris را كه معادل آن به عربى سرس و هندبا مى‏باشد به سه گياه هندبا شامى، هندبا برى و گياه مورد بحث داده و خواص و اثرات درمانى آنها را يكسان دانسته است و چون گفتار وى در اين مورد ذيل ماده" هندبا شامى" كد 1488 آمده در اينجا از ذكر مجدد خوددارى مى‏شود 1*.
دائرة المعارف طب سنتى (گياهان دارويى) / ج‏2 / 208 / تاريخچه: ..... ص : 208
رازى در كتاب دفع مضار اغذيه گويد هندبا درد و التهاب معده را آرام و گير مجارى كبد را باز و گرده و مجارى ادرار را تميز مى‏كند 2*.
دائرة المعارف طب سنتى (گياهان دارويى) / ج‏2 / 209 / تاريخچه: ..... ص : 208
در تاليفات بعد از دوران صفويه آمده است كه" هندبا را نبايد شست" چون اثر درمانى آن كم مى‏شود اين امر نيز از پيامبر اسلام در حديث آمده است‏ 12*.

تصاویر گیاه کاسنی

کاسنی

کاسنی

کاسنی

کاسنی

کاسنی

?> soap2day